Biografie

Wat maakt het werken met dirigent Sander Teepen tot zo’n bijzondere ervaring? Hoe behoudt hij zijn eigenheid en wat maakt dat orkesten en musici zijn werkwijze en resultaten zo waarderen?
Sander Teepen inspireert en verbindt! Zijn liefde voor muziek weet hij met prikkelende energie over te brengen op musici en publiek. Sander laat uitvoerenden telkens weer boven zichzelf uitstijgen. Met zijn spontane en vriendschappelijke manier van werken en gedegen kennis creëert hij een atmosfeer waarin orkest en solist(en) kunnen excelleren. Als veelbelovend talent wordt hij geroemd om zijn toegankelijkheid en zijn waarderende en positieve wijze van repeteren.

Sander Teepen komt uit een muzikale familie. Geboren in Deurne (1981) begon Teepen op 8-jarige leeftijd met hobospelen. Hij studeerde aan het Fontys conservatorium bij Herman Vincken. Als hoboïst remplaceerde hij bij o.a. Het Residentie Orkest, Philharmonie Zuidnederland, Het Gelders Orkest, Het Brabants Orkest en Het Limburgs Symfonieorkest. Daarnaast is hij verbonden aan het Anemos Arts Ensemble, bestaande uit musici van philharmonie zuidnederland.
Al snel werd Sander gegrepen door het dirigeren. Hij volgde directielessen bij o.a. Jan Stulen, Otto Tausk en Jac van Steen. Directie masterclasses volgde hij bij Jorma Panula, Paavo Jarvi, Neeme Jarvi en Leonid Grin.

“Naast zijn technische talent als dirigent is het ook nog zo dat hij grote empathie heeft voor mensen om hem heen. Stelt mensen gerust en heeft een tomeloze energie en positiviteit.”

André Heuvelman, voormalig solo-trompettist Rotterdams Philharmonisch Orkest

“In de projecten waar ik optrad werkte Sanders tomeloze energie en humor zeer inspirerend. Daarnaast is het altijd een geweldig gevoel voor een solist, wanneer je ervaart dat een dirigent dusdanige technische en muzikale kwaliteiten heeft dat je, bijna letterlijk, kunt doen wat je wilt.”

Perry Hoogendijk, solo-tubaïst Koninklijk Concertgebouworkest

Sinds 2012 nam Sander met diverse podiumprijzen deel aan verschillende dirigentenwedstrijden.
Zo won hij in 2012 de dirigentenwedstrijd bij het MAV Symfonisch Orkest in Budapest, in 2013 de juryprijs bij de Blue Danube Opera dirigentenwedstrijd, in 2014 de ‘George Enescu Philharmonic orchestra prize’ bij de Jeunesses Musicales Boekarest dirigentenwedstrijd en in 2015 werd hij tweede bij de Blue Danube Opera dirigentenwedstrijd. Dit leidde tot diverse samenwerkingen in binnen- en buitenland. Zo dirigeerde hij operahuizen in Ostrava en Stara Zagora en was hij gastdirigent bij het Moldova Philharmonic Orchestra in Iași en het Banatul Philharmonic Orchestra in Timișoara. In Nederland dirigeerde hij onder andere het Residentie Orkest, het Metropole Orkest, Het Gelders Orkest, het Noord Nederlands Orkest en philharmonie zuidnederland. In  het voorjaar 2018 was werkzaam als assistent-dirigent bij de Nederlandse Reisopera (Der fliegende Holländer).  Ook ontving hij de dirigenten-beurs 2018 van Het Kersjes Fonds.

In seizoen 2018-2019 debuteerde hij bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Studenten Kamerorkest en de Staatsphilharmonie Košice. Ook is hij benoemd tot assistent-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Dit seizoen zal hij verder een vervolg geven aan zijn gastdirecties bij het Residentie Orkest, het Metropole Orkest, philharmonie zuidnederland, het Banatul Philharmonic Orchestra Timișoara en het operahuis Divadlo Antonina Dvoraka Ostrava (Lady MacBeth of Mtsensk).

Geef een reactie